Transformatory sprzęgające stosowane w maszynach piekarniczych

Transformatory sprzęgające stosowane w maszynach piekarniczych

Transformator sprzęgający instalowany niekiedy w maszynach piekarniczych zazwyczaj jest tak skonfigurowany by można było regulować jego pracę dlatego może mieć dodatkowe uzwojenie oddzie­lające galwanicznie i dopasowujące obciążenie do obwodu kolektora. Odpowiednią amplitudę impulsów dostarczanych do obciążenia zapewnia­ się przez dobór przekładni transformatora.

W układzie monostabilnym impuls wyzwalający wprowa­dza tranzystor w stan przewodzenia. Na uzwojeniu pojawia się napięcie, które po przeniesieniu na stronę wtórną transformatora zwiększa przewodze­nie tranzystora. Proces zwiększania przewodzenia tranzystora ma charakter przerzutu, tak że tranzystor zostaje odblokowany natychmiast, a układ maszyny piekarniczej uruchomiony, a więcej na ten temat na maszyny do piekarni.

W kolejnej fazie działania zjawiska przebiegają tak jak w układzie astabilnym. W jednej chwili prąd kolektora osiąga wartość nasycenia tranzystora i nie może dalej zwiększać się. Wobec tego napięcie bazy maleje i zmniejsza przewodzenie tranzystora. Rozpoczyna się przerzut powrotny napięcie na kolektorze wzrasta, ponieważ tranzystor zmniejsza przewodzenie, a więc napięcie na tranzystorze maleje i na skutek istnienia dodatniego sprzężenia zwrotnego przez transformator maleje również napięcie bazy tranzystora. Zmniejszanie napięcia bazy prowadzi do dalszego wzrostu napięcia kolektora. Proces blokowania tranzystora zwiększa się i kończy całkowitym jego zablokowa­niem. Ponieważ blokowanie tranzystora jest błyskawiczne, na tranzystorze występuje przepięcie.


Ocena: 3/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 65 (ostatnio: 23.08.2020 03:55:46)
  • yahoo: 3 (ostatnio: 23.06.2016 08:04:20)

Podlinkuj wpis:

Leave a comment